vegetariánský burger

Zdravé grilování s esenciálními oleji

S přicházejícím teplým počasím může být zdravé grilované jídlo přesně to, co potřebujeme k dobré náladě a spokojenosti. Pojďme si představit několik receptů na pokrmy, které nám udělají dobře, potěší chuťové buňky a třeba i podpoří zdraví našeho zažívání.

Citrusová BBQ omáčka

  • 3 hrnky kečupu
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 hrnek žluté cibule nakrájené na malé kostičky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 kapky doTERRA citronového oleje
  • 2 kapky doTERRA limetkového oleje
  • 2 kapky doTERRA oleje z divokých pomerančů
  • 1 kapka doTERRA skořicového oleje
  • 3 kapky doTERRA oleje z koriandru
  • 1 kapka doTERRA oreganového oleje
  • 4 PL worcestrové omáčky
  • 1 lžíce tekutého kouře
  • 1/2 papričky jalapeňo ((volitelné, odstraňte semínka a stopku))
  1. Všechny ingredience smíchejte v mixéru a mixujte dohladka.

  2. Natřete na maso nebo zeleninu podle vlastního výběru.

  3. Přebytečnou omáčku si uložte do chladničky, abyste si ji mohli vychutnat později (vznikne asi pět hrnků omáčky).

Vegetariánské karbanátky z černých fazolí

  • 2 plechovky černých fazolí (propláchnuté a scezené)
  • ¼ hrnku červené papriky nakrájené nadrobno
  • ½ hrnku nasekané žluté cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kapky doTERRA koriandrového oleje
  • 2 kapky doTERRA bazalkového oleje
  • 1 hrnek strouhanky
  • sůl, pepř
  1. Do kuchyňského robotu nebo mixéru vložte žlutou cibuli, česnek, červenou papriku, esenciální oleje, vejce, strouhanku, sůl, pepř dle chuti a polovinu propláchnutých fazolí.

  2. Mixujte do hladka.

  3. Do vzniklé směsi vmíchejte zbytek fazolí. Vznikne tím zajímavá struktura.

  4. Pokud je směs příliš lepivá nebo nedrží pohromadě, přidávejte strouhanku, dokud nebude držet pohromadě a nepůjde lezce tvarovat.

  5. Vzniklou směs rozdělte na čtyři části a vytvořte placky.

  6. Rozpalte pánev/gril na střední teplotu. Přidejte olivový olej.

  7. Placičky opékejte šest minut z každé strany.

  8. Poznámka: Při obracení hamburgerů buďte opatrní, protože jsou velmi křehké.

  9. Jakmile je burger upečený, položte jej na spodní část housky, obložte salátem, rajčaty a kořením dle chuti. Přiklopte vrchní částí bulky.

  10. Tip: Pro chutnou přílohu opečte chřest s trochou olivového oleje, soli a doTERRA citronového oleje.

Jídlo
večeře, párty

Grilované zeleninové špízy

Ať už se snažíte udělat rodinné grilování trochu zdravější, nebo jen potřebujete zpestřit letní menu, tyto grilované zeleninové špízy s esenciálním olejem z růžového pepře jsou tím pravým.

Nejlepší na tomto receptu je vybrat si svou oblíbenou zeleninu a pak ji kombinovat, abyste vytvořili dokonalou kombinaci špízů!

  • vaše oblíbená zelenina na grilování ((chřest, lilek, předvařená kukuřice, houby, cibule, papriky, cukety, rajčata, olivy…))
  • 5-7 kapek doTERRA esenciálního oleje z růžového pepře
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • sůl, pepř
  1. Před grilováním namočte dřevěné špejle na 20 minut do vody. Kovové špízy potřete olejem, aby se na ně jídlo nepřichytilo.

  2. Přidejte 5-7 kapek esenciálního oleje z růžového pepře do ¼ šálku olivového oleje a promíchejte.

  3. Čerstvou zeleninu potřete olejem a posypte solí a pepřem.

  4. Pečte v uzavřeném grilu při středně vysoké teplotě za občasného otáčení po dobu 4-10 minut v závislosti na druhu zeleniny. Vaším cílem je dosáhnout křehké, mírně připečené zeleniny.

Jídlo
párty, gril

Salátové mističky s kokosovou rýží a grilovaným ananasem s limetkovým olejem

  • 1¾ hrnku vody
  • 1¾ hrnku kokosového mléka z plechovky
  • 4-6 kapek doTERRA esenciálního oleje Limetka
  • 2 hrnky jasmínové rýže nebo rýže basmati
  • ½ ČL soli
  • 850 g čerstvého ananasu nakrájeného na 1 cm široká kolečka (oloupeného, bez tuhého středu)
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • ½ hrnku hnědého cukru
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1 hlávka listového salátu
  • 2 jarní cibulky (nakrájené na tenké plátky)
  • 2 lžíce čerstvého jemně nasekaného koriandru

Kokosová rýže s limetkou

  1. Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu, kokosové mléko, čtyři kapky limetkového oleje a rýži. Přiveďte k varu na středním ohni. Jakmile se začne rýže vařit, přikryjte ji a snižte teplotu na minimum.

  2. Vařte 15-20 minut, dokud se tekutina nevyvaří. Během vaření rýže připravte ananas.

  3. Odstavte rýži z ohně a nechte ji pět minut zakrytou dojít.

Grilovaný ananas

  1. Gril předehřejte na střední teplotu.

  2. V malé míse smíchejte máslo, hnědý cukr, čerstvou limetkovou šťávu, dvě kapky limetkového oleje a sůl.

  3. Plátky ananasu položte na plech a pokapejte směsí hnědého cukru.

  4. Přeneste ananas z plechu na předehřátý gril a položte jej pocukrovanou stranou dolů. Grilujte dvě až tři minuty nebo dokud cukrová směs nezezlátne a nezkaramelizuje. Pomocí silikonového štětce na potírání potírejte vrchni stranu ananasu směsí hnědého cukru, která stekla a zůstala na plechu.

  5. Obraťte a grilujte druhou stranu dvě až tři minuty nebo dokud cukrová směs nezezlátne a nezkaramelizuje. Odstavte z ohně a přeneste zpět na plech. Každý plátek ananasu rozkrojte na polovinu.

Salátové mističky

  1. Rýži rozdělte na listy salátu. Rýži posypte nasekanou jarní cibulkou. Nahoru položte půlku grilovaného ananasu. Posypte nasekaným koriandrem. Podávejte.

Jídlo
večeře, párty, gril

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Shopping Cart
0
    0
    VÁŠ NÁKUPNÍ KOŠÍK
    V košíku zatím nic nemátePřejít ke všem těm krásným věcem