vegetariánský burger

Zdravé grilování s esenciálními oleji

S přicházejícím teplým počasím může být zdravé grilované jídlo přesně to, co potřebujeme k dobré náladě a spokojenosti. Pojďme si představit několik receptů na pokrmy, které nám udělají dobře, potěší chuťové buňky a třeba i podpoří zdraví našeho zažívání.

bbq omacka

Citrusová BBQ omáčka

Ingredience

  • 3 hrnky kečupu
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 hrnek žluté cibule nakrájené na malé kostičky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 kapky doTERRA citronového oleje
  • 2 kapky doTERRA limetkového oleje
  • 2 kapky doTERRA oleje z divokých pomerančů
  • 1 kapka doTERRA skořicového oleje
  • 3 kapky doTERRA oleje z koriandru
  • 1 kapka doTERRA oreganového oleje
  • 4 PL worcestrové omáčky
  • 1 lžíce tekutého kouře
  • 1/2 papričky jalapeňo (volitelné, odstraňte semínka a stopku)

Postup

  • Všechny ingredience smíchejte v mixéru a mixujte dohladka.
  • Natřete na maso nebo zeleninu podle vlastního výběru.
  • Přebytečnou omáčku si uložte do chladničky, abyste si ji mohli vychutnat později (vznikne asi pět hrnků omáčky).

Vegetariánské karbanátky z černých fazolí

Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Porce: 4 porce

Ingredience

  • 2 plechovky černých fazolí (propláchnuté a scezené)
  • ¼ hrnku červené papriky nakrájené nadrobno
  • ½ hrnku nasekané žluté cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kapky doTERRA koriandrového oleje
  • 2 kapky doTERRA bazalkového oleje
  • 1 hrnek strouhanky
  • sůl, pepř

Postup

  • Do kuchyňského robotu nebo mixéru vložte žlutou cibuli, česnek, červenou papriku, esenciální oleje, vejce, strouhanku, sůl, pepř dle chuti a polovinu propláchnutých fazolí.
  • Mixujte do hladka.
  • Do vzniklé směsi vmíchejte zbytek fazolí. Vznikne tím zajímavá struktura.
  • Pokud je směs příliš lepivá nebo nedrží pohromadě, přidávejte strouhanku, dokud nebude držet pohromadě a nepůjde lezce tvarovat.
  • Vzniklou směs rozdělte na čtyři části a vytvořte placky.
  • Rozpalte pánev/gril na střední teplotu. Přidejte olivový olej.
  • Placičky opékejte šest minut z každé strany.
  • Poznámka: Při obracení hamburgerů buďte opatrní, protože jsou velmi křehké.
  • Jakmile je burger upečený, položte jej na spodní část housky, obložte salátem, rajčaty a kořením dle chuti. Přiklopte vrchní částí bulky.
  • Tip: Pro chutnou přílohu opečte chřest s trochou olivového oleje, soli a doTERRA citronového oleje.

Grilované zeleninové špízy

Ať už se snažíte udělat rodinné grilování trochu zdravější, nebo jen potřebujete zpestřit letní menu, tyto grilované zeleninové špízy s esenciálním olejem z růžového pepře jsou tím pravým.
Nejlepší na tomto receptu je vybrat si svou oblíbenou zeleninu a pak ji kombinovat, abyste vytvořili dokonalou kombinaci špízů!

Ingredience

  • vaše oblíbená zelenina na grilování (chřest, lilek, předvařená kukuřice, houby, cibule, papriky, cukety, rajčata, olivy…)
  • 5-7 kapek doTERRA esenciálního oleje z růžového pepře
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  • Před grilováním namočte dřevěné špejle na 20 minut do vody. Kovové špízy potřete olejem, aby se na ně jídlo nepřichytilo.
  • Přidejte 5-7 kapek esenciálního oleje z růžového pepře do ¼ šálku olivového oleje a promíchejte.
  • Čerstvou zeleninu potřete olejem a posypte solí a pepřem.
  • Pečte v uzavřeném grilu při středně vysoké teplotě za občasného otáčení po dobu 4-10 minut v závislosti na druhu zeleniny. Vaším cílem je dosáhnout křehké, mírně připečené zeleniny.
grilovaný ananas kokosová rýže limetkový olej doterra

Salátové mističky s kokosovou rýží a grilovaným ananasem s limetkovým olejem

Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 40 minut

Ingredience

  • hrnku vody
  • hrnku kokosového mléka z plechovky
  • 4-6 kapek doTERRA esenciálního oleje Limetka
  • 2 hrnky jasmínové rýže nebo rýže basmati
  • ½ ČL soli
  • 850 g čerstvého ananasu nakrájeného na 1 cm široká kolečka (oloupeného, bez tuhého středu)
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • ½ hrnku hnědého cukru
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1 hlávka listového salátu
  • 2 jarní cibulky (nakrájené na tenké plátky)
  • 2 lžíce čerstvého jemně nasekaného koriandru

Postup

Kokosová rýže s limetkou

  • Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu, kokosové mléko, čtyři kapky limetkového oleje a rýži. Přiveďte k varu na středním ohni. Jakmile se začne rýže vařit, přikryjte ji a snižte teplotu na minimum.
  • Vařte 15-20 minut, dokud se tekutina nevyvaří. Během vaření rýže připravte ananas.
  • Odstavte rýži z ohně a nechte ji pět minut zakrytou dojít.

Grilovaný ananas

  • Gril předehřejte na střední teplotu.
  • V malé míse smíchejte máslo, hnědý cukr, čerstvou limetkovou šťávu, dvě kapky limetkového oleje a sůl.
  • Plátky ananasu položte na plech a pokapejte směsí hnědého cukru.
  • Přeneste ananas z plechu na předehřátý gril a položte jej pocukrovanou stranou dolů. Grilujte dvě až tři minuty nebo dokud cukrová směs nezezlátne a nezkaramelizuje. Pomocí silikonového štětce na potírání potírejte vrchni stranu ananasu směsí hnědého cukru, která stekla a zůstala na plechu.
  • Obraťte a grilujte druhou stranu dvě až tři minuty nebo dokud cukrová směs nezezlátne a nezkaramelizuje. Odstavte z ohně a přeneste zpět na plech. Každý plátek ananasu rozkrojte na polovinu.

Salátové mističky

  • Rýži rozdělte na listy salátu. Rýži posypte nasekanou jarní cibulkou. Nahoru položte půlku grilovaného ananasu. Posypte nasekaným koriandrem. Podávejte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Shopping Cart
0
    0
    VÁŠ NÁKUPNÍ KOŠÍK
    V košíku zatím nic nemátePřejít ke všem těm krásným věcem