Podzimní chutě a oleje – zahřejí a připraví na zimu

Podzim je často vnímán jako čas sklizně, čas na setkání s přáteli a rodinou a čas na pochutnávání si na vydatném jídlo, které nás zahřeje zevnitř i zvenku. K podzimu neodmyslitelně patří esenciální oleje jako hřebíček, zázvor a skořice, které se běžně používají v receptech díky svým kořeněným, teplým vůním a příchutím. Bylinkové oleje jako oregano, rozmarýn a bazalka jsou oblíbenou volbou při vaření chuťově bohatých a vydatných jídel. Nechte se inspirovat našimi recepty.

dýňové pyré

OnGuard® dýňové smoothie

Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 1 minuta
Porce: 4 porce

Ingredience

  • 1 hrnek mandlového mléka (či jiného dle svého výběru)
  • 1/2 hrnku dýňového pyré
  • 1/2 hrnku vanilkového jogurtu
  • 2 kusy zmrzlých banánů
  • 1 čajová lžíce vanilkového extraktu
  • 1 čajové lžíce koření na perník nebo dýňový koláč
  • 2-3 kapky směsi OnGuard®
  • 1 hrnek ledu

Postup

  • Smíchejte všechny ingredience v mixéru a umixujte do hladka.
  • Dle chuti servírujte se šlehačkou a posypte skořicí

Poznámky

Tip: Chcete-li plně veganskou verzi, namísto mléka a jogurtu použijte plechovku kokosového mléka.
dýňové pyré

Dýňové máslo

Dýňové máslo yrobené z přírodních ingrediencí je pochoutka s příchutí podzimu, která určitě potěší. Tento recept kombinuje dýni a bohatou chuť zázvorových, skořicových a hřebíčkových olejů. Všechny tři oleje mají při vnitřním užívání řadu výhod: skořice podporuje imunitní systém, hřebíček podporuje kardiovaskulární zdraví a zázvor pomáhá zažívacímu systému zůstat zdravý.
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 50 minut
Porce: 36 dávek

Ingredience

  • 800 g dýňového pyré
  • hrnku kokosového cukru (můžete použít i třtinový nebo klasický)
  • ¼ hrnku javorového syrupu
  • ½ hrnku neslazeného jablečného džusu
  • 1 čajová lžička mletého muškátového oříšku
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1 párátko* zázvorového oleje doTERRA
  • 1 párátko* skořicového oleje doTERRA
  • 1 párátko* hřebíčkového oleje doTERRA

Postup

  • Dejte všechny přísady do velké pánve a na středně vysoké teplotě začněte míchat a ohřívat.
  • Jakmile začne směs probublávat, ztlumte oheň na mírný stupeň.
  • Pomalu vařte na mírném ohni odkryté po dobu 15 - 20 minut.
  • Podle chuti doslaďte a přidejte koření.
  • Nechte úplně vychladnout a ihned použijte, případně uchovávejte v uzavřených sklenicích v ledničce po dobu max. dvou týdnů.
  • Vyzkoušejte přidat toto lahodné máslo na koláčky, vdolky, toasty, vafle, palačinky, ovesné vločky a další.

Poznámky

párátko* - namočte špičku párátka do oleje; olej na špičce párátka vmíchejte do surovin
Tip: Jak směs při vaření houstne, může prskat. Pracujte tak se zakrytými rukami dlouhým rukávem. Směs můžete také přiklopit poklicí a podepřít ji vařečkou, aby mohla unikat pára.
jablko skořicové kroužky

Skořicovo-jablečné chipsy

Tyto skořicové jablečné čipsy jsou sladké, křupavé a díky esenciálnímu oleji Cinnamon – skořice, mají lahodnou hřejivou chuť, díky čemuž jsou perfektní během podzimních dnů a večerů, ke kterým vůně skořice neodmyslitelně patří.
Užijte si tyto chipsy samotné nebo je nakrájejte a přidejte k ovesným vločkám, do banánového chlebíčku, sušenek apod.
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina

Ingredience

  • 7-8 středně velkých jablek
  • 1 polévková lžíce cukru nebo sladidla dle osobní preference  (sladidlo musí být tepelně stálé)
  • 6 kapek skořicového oleje doTERRA

Postup

  • Předehřejte troubu na 100 °C.
  • Připravte si dva plechy, které vyložte pečícím papírem.
  • V malé misce smíchejte cukr a skořicový olej.
  • Jablka nakrájejte na tenké plátky, cca 1-2mm tenké.
  • Jablka rovnoměrně v jedné vrstvě rozprostřete na plech.
  • Plátky jablek potřete směsí cukru a skořice.
  • Plechy vložte do předehřáté trouby a pečte cca 45 minut. V polovině doby, cca po 25 minutách jablka otočte a případně znovu potřete směsí.
  • Když se okraje jablek zkroutí, vyjměte z trouby a položte na drátěný stojan, dokud plechy nevychladnou a jablka nezačnou křupat.

Poznámky

Tip: Na krájení jablek můžete použít strunový kráječ – plátky budou stejné a dostatečně tenké.
veggie těstoviny s pestem

Avokádové pesto z bazalky s vegetariánskými nudlemi

Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 40 minut

Ingredience

Nudle

  • 2 kusy žluté tykve nebo cukety

Pesto

  • 1-2 kapky bazalkového oleje doTERRA
  • ½ zralého avokáda
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • ¼ hrnku strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 3 lžíce vody
  • ½ čajové lžičky soli

Postup

Nudle

  • Tykve nebo cukety omyjte a nechte uschnout
  • Pomocí vegetariánského spiralizátoru nebo škrabky nakrájejte žlutou tykev na tenké nudle připomínající špagety nebo fettuccini a odložte stranou.

Pesto

  • Dejte bazalku, avokádo, česnek, piniové oříšky, citronovou šťávu, parmazán, vodu, 1–2 kapky bazalkového oleje a sůl do kuchyňského robotu nebo mixéru.
  • Vše umixujte do hladka.
  • Pečte vegetariánské nudle na pánvi po dobu 5–10 minut a dochuťte solí a pepřem. Přidejte pesto, promichejte a servírujte.

Poznámky

Tip: Část bazalky můžete nahradit listy baby špenátu. Pokud se rozhodnete použít méně bazalky ve prospěch většího množství špenátu, bazalkový olej vše skvěle dochutí a na výsledku nebude nic poznat.
mini pizza

Domácí mini pizzy

Hledáte jednoduché jídlo, které můžete připravit snadno připravit na večeři? Ačkoliv "domácí pizza" nemusí znít příliš jednoduše, v praxi je to ještě jednodušší než se zdá. Aby byl tento recept mimořádně lahodný, používáme bazalkový esenicální olej jak k ovonění omáčky, tak k podpoře zdraví kardiovaskulárního a nervového systému. A pokud do omáčky přidáte olej z oregana, získáte navíc silné antioxidační schopnosti.
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 30 minut
Porce: 4 porce

Ingredience

Těsto na pizzu

  • 2 ½ hrnku polohrubé mouky
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička olivového oleje
  • hrnku teplé vody

Omáčka

  • 400g rajčotového pyré
  • 170g rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 2 čajové lžičky sušené bazalky
  • ½ čajové lžičky sušené cibule
  • ½ čajové lžičky cukru
  • 1 kapka bazalkového oleje doTERRA
  • 1 párátko* oreganového oleje doTERRA

Postup

  • Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva v míse
  • Do směsi postupně vmíchávejte olivový olej a vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto by nemělo být příliš lepivé. Pokud se lepí, přidejte trochu více mouky a zapracujte do těsta.
  • V kuchyňském robotu nebo mixéru rozmixujte všechny přísady omáčky kromě éterických olejů. Vymixujte do hladka.
  • Vmíchejte párátkem špetku oreganového oleje do omáčky.
  • Vypracované těsto rozvalte a vykrajujte vykrajovátkem velká srdíčka (či jiné tvary)
  • Na vykrájené tvary naneste omáčku a další oblíbené suroviny dle chuti.
  • Přeneste na plech a pečte na 180°C přibližně 7 - 10 minut.

Poznámky

párátko* - namočte špičku párátka do esenciálního oleje a toto množství vmíchejte do surovin
Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *