Ostružinovo levandulové krémové koláčky

Vůně levandule se skvěle doplňuje s ostružinamni a výsledkem je omamná ovocná chuť a vůně. V tomto receptu najdete právě tuto skvělou kombinaci, máte-li však chuť třeba na citrusy, můžete vyzkoušet i jiné kombinace, například pomeranče se skořicí nebo maliny s citronovým olejem.

Ostružinovo levandulové krémové koláčky

Vůně levandule se skvěle doplňuje s ostružinamni a výsledkem je omamná ovocná chuť a vůně. V tomto receptu najdete právě tuto skvělou kombinaci, máte-li však chuť třeba na citrusy, můžete vyzkoušet i jiné kombinace, například pomeranče se skořicí nebo maliny s citronovým olejem.
Čas přípravy 25 minut
Čas vaření 20 minut
Porce: 20 koláčků

Ingredience

  • 2 pláty koláčového těsta dle vašeho výběru
  • 1 vejce na potření

Ovocná náplň

  • 450 g ostružin (nebo jiného ovoce)
  • hrnku cukru nebo medu
  • 4 čajové lžičky citronové šťávy
  • ¼ hrnku studené vody
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

Krémová náplň

  • 120 g smetanového sýra v pokojové teplotě
  • hrnku cukru nebo medu
  • 1 vaječný žloutek
  • 2 – 3 kapky levandulového oleje doTERRA

Postup

Ovocná náplň

  • Do hrnce dejte ostružiny, ⅓ šálku cukru a citronovou šťávu. Na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu.
  • Ve sklenici nebo hrnku smíchejte ¼ šálku studené vody a kukuřičný škrob. Když se ostružiny začnou vařit, pomalu do nich vmíchejte směs kukuřičného škrobu.
  • Snižte oheň na minimum. Směs dále vařte a míchejte asi 15 minut. Ostružiny by se měly začít rozpadat, vmíchaný kukuřičný škrob zprůhlední a směs začne tuhnout a získávat gelovou konzistenci.

Krémová náplň

  • Ve střední míse pomocí ručního mixéru smíchejte smetanový sýr, ⅓ šálku surového cukru a vaječný žloutek. Pokud používáte cukr, možná budete muset počkat 5–10 minut, než se rozpustí, a poté znovu promíchat.
  • Přidejte dvě kapky levandulového oleje do směsi smetanového sýra a promíchejte. Začněte jednou kapkou a další přídávejte postupně dle požadované chuti a intenzity.
  • Předehřejte troubu na 200°C
  • Vyválejte těsto na tenký plát a nakrájejte jej na požadované tvary koláčků.
  • Polovinu koláčků prořízněte, vznikne tím vrchni část koláčku, kterou bude prosvítat náplň.
  • Na neproříznuté koláčky (spodní část) naneste lžící stejný díl smetanové směsi a na ni ovocnou směs.
  • Přikryjte druhým, proříznutým kouskem těsta. Okraje stiskněte vidličkou, vytvoříte tím ozdobný okraj.
  • Vrchni stranu koláčků potřete rozšlehaným vejcem a dle chuti posyptu krystalovým cukrem (vznikne tím rustikální vzhled a karamelová krusta).
  • Pečte 15 – 20 minut, dokud koláčky nezačnou zlátnout.

Poznámky

Tip: chcete-li vyrobit variantu bez smetany, vynechejte krémovou náplň, zdvojnásobte ovocnou náplň a levandulový olej vmíchejte do ovocné náplně na konci jejího varu.