Esenciální oleje mají široké možnosti použití a jejich využití v kuchyni je velmi zajímavé. Nejen že přináší své svěží aroma a dodávají našim jídlům netradiční rozměr, je jejich použití v jídlech a nápojích skvělý způsob, jak užít olej vnitřně a vytěžit z jeho schopností ještě více.
Skořicovo-pomerančové rolky
Ať už chcete připravit víkendovou snídani pro svou rodinu, nebo se snažíte někomu zpříjemnit den doma upečenou dobrotou, tyto skořicové rohlíky s olejem z divokého pomeranče jsou správnou volbou!
Porce: 12 rolek
Ingredience
Na těsto
- 1 hrnek mléka (cca 250ml)
- ⅓ hrnku másla
- 2¼ čajové lžičky sušeného droždí
- ⅔ hnku cukru krupice
- 4½ lžíce polohrubé mouky
- 1 čajová lžička soli
- 2 vejce
Na náplň
- ½ hrnku cukru (ideálně hnědého)
- 1½ čajové lžičky mleté skořice nebo 1-2 kapky skořicového oleje doTERRA
- ¼ hrnku másla
Na polevu
- 3 polévkové lžíce změklého másla
- ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1-2 kapky doTERRA esenciálního oleje Divoký pomeranč
- 1½ hrnku cukru moučka
- 2-3 polévkové lžíce smetany nebo mléka
Postup
- Mléko zahřejte v hrnci, dokud nezačne bublat. Sundejte z ohně a přidejte máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Jakmile mléko s máslem vychladne a je vlažné, přidejte droždí a nechejte 10 minut kynout.
- Do mísy mixéru dejte cukr, 3 hrnky mouky, sůl a vejce. Přidejte nakynuté droží. Důkladně promíchejte.
- Přidávejte postupně zbývající mouku, dokud se těsto nepřestane lepit. Poté míchejte pještě 5 minut, nebo dokud nebude těsto hladké a měkké.
- Vezměte velkou mísu a vymažte ji olejem. Vložte do ní těsto a obalte ho v oleji. Poté zakryjte mísu s těstem utěrkou a nechejte na teplém místě kynout, dokud se objem těsta nezdvojnásobí (asi hodinu).
- Těsto vyjmněte z mísy na pomoučenou plochu. Válečkem vyvalte obdélník cca 12×14 cm a potřete rozpuštěným máslem.
- Poté na těsto rovnoměrně naneste směs cukru a skořice.
- Těsto se směsí srolujte do "rolády", kterou následně nakrájejte na 12 stejných kousků.
- Vezměte pekáč nebo pánev (rozměry cca 9x13cm) a vyložte jej pečícím papírem, případně jej vymažte olejem.
- Do takto připraveného pekáče naskládejte jednolivé rolky hned vedle sebe, přikryjte potravinovou fólií.
- Pekáč s rolkami umístěne přes noc do lednice. Těsto se uleží a chutě více vyniknou.
- Ráno vyjměte pekáč z chladničky a dejte jej na hodinu na teplé místo, aby těsto ještě vykynulo.
- Jakmile těsto vykyne, pečte při teplotě 180°C po dobu 25–30 minut dozlatova.
- Máslo, vanilku, éterický olej z divokého pomeranče, práškový cukr a smetanu na šlehání smíchejte do hladka. Postupně nalijte na teplé rolky a podávejte je ještě teplé.
Skořicovo-mandlová granola
Výroba vlastní granoly je skvělý způsob, jak zajistit, aby byla vaše snídaně zdravá i lahodná. Tento recept na müsli pracuje s lahodnými a zdravými ingrediencemi včetně hřejivé skořice a v kombinaci s mlékem nebo jogurtem udělá z vašeho jídla nezapomenutelný zážitek.
Porce: 10 porcí
Ingredience
- 4 šálky ovesných vloček
- 2 šálky strouhaného kokosu
- 1½ šálku loupaných mandlí (plátků)
- 2 lžíce chia semínek
- ¼ šálku lněného semínka
- 1 čajová lžička soli
- 2 šálky sušeného ovoce dle chuti (rozinky, třešně, meruňky či jiné)
- ½ šálku medu
- ¼ šálku javorového syrupu
- ½ šálku kokosového oleje
- 10 kapek esenciálního oleje dōTERRA Skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 160°C
- Ve velké skleněné míse smíchejte ovesné vločky, mletý kokos, mandlové plátky, chia semínka, lněná semínka a sůl. Důkladně promíchejte.
- V malé pánvi nebo hrnci na středním ohni rozpusťte med, javorový sirup a kokosový olej.
- Nalijte tuto tekutou směs na ovesnou směs. Přidejte éterický olej. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Přeneste směs na pekáč vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřete. Vložte do trouby.
- Každých deset minut müsli promíchejte, aby se granola rovnoměrně pekla.
- Pečte 30-40 minut nebo dokud není granola zlatohnědá. Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Nakonec přidejte sušené ovoce.
- Skladujte v suchu v uzaviratelné nádobě.
Bezlepkové veganské perníčky
Tyto lahodné perníčky budou u vás doma velkým hitem. Jsou bezlepkové, bez cukru a veganské, takže je můžete s radostí nabídnout svým přátelům a rodinám, kteří mají dietní omezení. Navíc chutnají skvěle a vychutnají si je opravdu všichni.
Porce: 24 perníčků
Ingredience
- 1⅓ šálku pohankové mouky
- ⅔ šálku tapiokové mouky
- ⅔ šálku čirokové mouky
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- ⅓ šálek palmového cukru
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedné sody
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 kapky skořicového oleje doTERRA
- 2 kapky zázvorového oleje doTERRA
- 2 kapky hřebíčkového oleje doTERRA
- ½ šálku kokosového oleje
- ¼ šálku neslazeného jablečného pyré
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce melasy
- 1 lžička jablečného octa
- 45 kapek tekuté Stévie
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C
- V míse smíchejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte.
- Ve druhé míse smíchejte všechny tekuté ingredience a důkladně promíchejte, dokud se všechny nespojí.
- K tekutým surovinám přidejte esenciální oleje a dobře promíchejte.
- Postupně vmíchejte suché suroviny do tekutých. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Poprašte vál trochou pohankové mouky a přeneste na něj těsto z mísy.
- Těsto rozvalte do plátu silného 0,5 – 1 cm.
- Pomocí vykrajovátek vykrojte perníčky požadovaných tvarů. Nanášejte perníčky vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem.
- Perníčky pečte v troubě 12 – 15 minut dozlatova. Poté je nechte vychladnout.
- Dle preferencí polijte polevou nebo je ozdobte.
Čokoláda s mandlemi
Ty chvíle, kdy máte chuť na něco dobrého, ale nechce se Vám stát u plotny a trávit hodinu v kuchyni! Přesně pro tyto chvíle si můžete vyrobit jednoduchou delikatesu. Tyto čokoládové kousky s mátovým esenciálním olejem jsou pouz ze čtyř surovin – tmavá čokoláda, mandle, kokosový olej a mátový olej. Snazší už to být nemůže.
Ingredience
- 1 hrnek tmavé čokolády (nalámaná, čočky)
- 1 čajová lžička kokosového oleje
- ½ hrnku mandlí
- 1 kapka mátového oleje doTERRA
Postup
- Dejte čokoládu a kokosový olej do mísy a vložte do mikrovlnné trouby a nechte čokoládu roztopit.
- Přidejte kapku mátového oleje a vše důkladně smíchejte a spojte. (Jedna kapka oleje by měla bohatě stačit.)
- Vylijte směs na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
- Mandle nasekejte nebo rozdrt'te v mixeru a posypejte jimy čokoládu.
- Plech přeneste do lednice a nechte alespoň hodinu ztuhnout.
- Nakonec rozlámejte čokoládu na kousky a uchovávejte v uzaviratelné dóze v chladu.
Ostružinovo levandulové krémové koláčky
Vůně levandule se skvěle doplňuje s ostružinamni a výsledkem je omamná ovocná chuť a vůně. V tomto receptu najdete právě tuto skvělou kombinaci, máte-li však chuť třeba na citrusy, můžete vyzkoušet i jiné kombinace, například pomeranče se skořicí nebo maliny s citronovým olejem.
Porce: 20 koláčků
Ingredience
- 2 pláty koláčového těsta dle vašeho výběru
- 1 vejce na potření
Ovocná náplň
- 450 g ostružin (nebo jiného ovoce)
- ⅓ hrnku cukru nebo medu
- 4 čajové lžičky citronové šťávy
- ¼ hrnku studené vody
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
Krémová náplň
- 120 g smetanového sýra v pokojové teplotě
- ⅓ hrnku cukru nebo medu
- 1 vaječný žloutek
- 2 – 3 kapky levandulového oleje doTERRA
Postup
Ovocná náplň
- Do hrnce dejte ostružiny, ⅓ šálku cukru a citronovou šťávu. Na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu.
- Ve sklenici nebo hrnku smíchejte ¼ šálku studené vody a kukuřičný škrob. Když se ostružiny začnou vařit, pomalu do nich vmíchejte směs kukuřičného škrobu.
- Snižte oheň na minimum. Směs dále vařte a míchejte asi 15 minut. Ostružiny by se měly začít rozpadat, vmíchaný kukuřičný škrob zprůhlední a směs začne tuhnout a získávat gelovou konzistenci.
Krémová náplň
- Ve střední míse pomocí ručního mixéru smíchejte smetanový sýr, ⅓ šálku surového cukru a vaječný žloutek. Pokud používáte cukr, možná budete muset počkat 5–10 minut, než se rozpustí, a poté znovu promíchat.
- Přidejte dvě kapky levandulového oleje do směsi smetanového sýra a promíchejte. Začněte jednou kapkou a další přídávejte postupně dle požadované chuti a intenzity.
- Předehřejte troubu na 200°C
- Vyválejte těsto na tenký plát a nakrájejte jej na požadované tvary koláčků.
- Polovinu koláčků prořízněte, vznikne tím vrchni část koláčku, kterou bude prosvítat náplň.
- Na neproříznuté koláčky (spodní část) naneste lžící stejný díl smetanové směsi a na ni ovocnou směs.
- Přikryjte druhým, proříznutým kouskem těsta. Okraje stiskněte vidličkou, vytvoříte tím ozdobný okraj.
- Vrchni stranu koláčků potřete rozšlehaným vejcem a dle chuti posyptu krystalovým cukrem (vznikne tím rustikální vzhled a karamelová krusta).
- Pečte 15 – 20 minut, dokud koláčky nezačnou zlátnout.
Poznámky
Tip: chcete-li vyrobit variantu bez smetany, vynechejte krémovou náplň, zdvojnásobte ovocnou náplň a levandulový olej vmíchejte do ovocné náplně na konci jejího varu.