Oblíbené (nejen) vánoční recepty

Esenciální oleje mají široké možnosti použití a jejich využití v kuchyni je velmi zajímavé. Nejen že přináší své svěží aroma a dodávají našim jídlům netradiční rozměr, je jejich použití v jídlech a nápojích skvělý způsob, jak užít olej vnitřně a vytěžit z jeho schopností ještě více.

Skořicovo-pomerančové rolky

Ať už chcete připravit víkendovou snídani pro svou rodinu, nebo se snažíte někomu zpříjemnit den doma upečenou dobrotou, tyto skořicové rohlíky s olejem z divokého pomeranče jsou správnou volbou!
Porce: 12 rolek

Ingredience

Na těsto

  • 1 hrnek mléka (cca 250ml)
  • hrnku másla
  • čajové lžičky sušeného droždí
  • hnku cukru krupice
  • lžíce polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 vejce

Na náplň

  • ½ hrnku cukru (ideálně hnědého)
  • čajové lžičky mleté skořice nebo 1-2 kapky skořicového oleje doTERRA
  • ¼ hrnku másla

Na polevu

  • 3 polévkové lžíce změklého másla
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1-2 kapky doTERRA esenciálního oleje Divoký pomeranč
  • hrnku cukru moučka
  • 2-3 polévkové lžíce smetany nebo mléka

Postup

  • Mléko zahřejte v hrnci, dokud nezačne bublat. Sundejte z ohně a přidejte máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
  • Jakmile mléko s máslem vychladne a je vlažné, přidejte droždí a nechejte 10 minut kynout.
  • Do mísy mixéru dejte cukr, 3 hrnky mouky, sůl a vejce. Přidejte nakynuté droží. Důkladně promíchejte.
  • Přidávejte postupně zbývající mouku, dokud se těsto nepřestane lepit. Poté míchejte pještě 5 minut, nebo dokud nebude těsto hladké a měkké.
  • Vezměte velkou mísu a vymažte ji olejem. Vložte do ní těsto a obalte ho v oleji. Poté zakryjte mísu s těstem utěrkou a nechejte na teplém místě kynout, dokud se objem těsta nezdvojnásobí (asi hodinu).
  • Těsto vyjmněte z mísy na pomoučenou plochu. Válečkem vyvalte obdélník cca 12×14 cm a potřete rozpuštěným máslem.
  • Poté na těsto rovnoměrně naneste směs cukru a skořice.
  • Těsto se směsí srolujte do "rolády", kterou následně nakrájejte na 12 stejných kousků.
  • Vezměte pekáč nebo pánev (rozměry cca 9x13cm) a vyložte jej pečícím papírem, případně jej vymažte olejem.
  • Do takto připraveného pekáče naskládejte jednolivé rolky hned vedle sebe, přikryjte potravinovou fólií.
  • Pekáč s rolkami umístěne přes noc do lednice. Těsto se uleží a chutě více vyniknou.
  • Ráno vyjměte pekáč z chladničky a dejte jej na hodinu na teplé místo, aby těsto ještě vykynulo.
  • Jakmile těsto vykyne, pečte při teplotě 180°C po dobu 25–30 minut dozlatova.
  • Máslo, vanilku, éterický olej z divokého pomeranče, práškový cukr a smetanu na šlehání smíchejte do hladka. Postupně nalijte na teplé rolky a podávejte je ještě teplé.
skořicová granola

Skořicovo-mandlová granola

Výroba vlastní granoly je skvělý způsob, jak zajistit, aby byla vaše snídaně zdravá i lahodná. Tento recept na müsli pracuje s lahodnými a zdravými ingrediencemi včetně hřejivé skořice a v kombinaci s mlékem nebo jogurtem udělá z vašeho jídla nezapomenutelný zážitek.
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 50 minut
Porce: 10 porcí

Ingredience

  • 4 šálky ovesných vloček
  • 2 šálky strouhaného kokosu
  • šálku loupaných mandlí (plátků)
  • 2 lžíce chia semínek
  • ¼ šálku lněného semínka
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 šálky sušeného ovoce dle chuti (rozinky, třešně, meruňky či jiné)
  • ½ šálku medu
  • ¼ šálku javorového syrupu
  • ½ šálku kokosového oleje
  • 10 kapek esenciálního oleje dōTERRA Skořice

Postup

  • Předehřejte troubu na 160°C
  • Ve velké skleněné míse smíchejte ovesné vločky, mletý kokos, mandlové plátky, chia semínka, lněná semínka a sůl. Důkladně promíchejte.
  • V malé pánvi nebo hrnci na středním ohni rozpusťte med, javorový sirup a kokosový olej.
  • Nalijte tuto tekutou směs na ovesnou směs. Přidejte éterický olej. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Přeneste směs na pekáč vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřete. Vložte do trouby.
  • Každých deset minut müsli promíchejte, aby se granola rovnoměrně pekla.
  • Pečte 30-40 minut nebo dokud není granola zlatohnědá. Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  • Nakonec přidejte sušené ovoce.
  • Skladujte v suchu v uzaviratelné nádobě.

Bezlepkové veganské perníčky

Tyto lahodné perníčky budou u vás doma velkým hitem. Jsou bezlepkové, bez cukru a veganské, takže je můžete s radostí nabídnout svým přátelům a rodinám, kteří mají dietní omezení. Navíc chutnají skvěle a vychutnají si je opravdu všichni.
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 15 minut
Porce: 24 perníčků

Ingredience

  • 1⅓ šálku pohankové mouky
  • šálku tapiokové mouky
  • šálku čirokové mouky
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • šálek palmového cukru
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedné sody
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 kapky skořicového oleje doTERRA
  • 2 kapky zázvorového oleje doTERRA
  • 2 kapky hřebíčkového oleje doTERRA
  • ½ šálku kokosového oleje
  • ¼ šálku neslazeného jablečného pyré
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce melasy
  • 1 lžička jablečného octa
  • 45 kapek tekuté Stévie

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C
  • V míse smíchejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte.
  • Ve druhé míse smíchejte všechny tekuté ingredience a důkladně promíchejte, dokud se všechny nespojí.
  • K tekutým surovinám přidejte esenciální oleje a dobře promíchejte.
  • Postupně vmíchejte suché suroviny do tekutých. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Poprašte vál trochou pohankové mouky a přeneste na něj těsto z mísy.
  • Těsto rozvalte do plátu silného 0,5 – 1 cm.
  • Pomocí vykrajovátek vykrojte perníčky požadovaných tvarů. Nanášejte perníčky vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem.
  • Perníčky pečte v troubě 12 – 15 minut dozlatova. Poté je nechte vychladnout.
  • Dle preferencí polijte polevou nebo je ozdobte.

Čokoláda s mandlemi

Ty chvíle, kdy máte chuť na něco dobrého, ale nechce se Vám stát u plotny a trávit hodinu v kuchyni! Přesně pro tyto chvíle si můžete vyrobit jednoduchou delikatesu. Tyto čokoládové kousky s mátovým esenciálním olejem jsou pouz ze čtyř surovin – tmavá čokoláda, mandle, kokosový olej a mátový olej. Snazší už to být nemůže.
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 15 minut
Vychlazení v ledničce 1 hodina

Ingredience

  • 1 hrnek tmavé čokolády (nalámaná, čočky)
  • 1 čajová lžička kokosového oleje
  • ½ hrnku mandlí
  • 1 kapka mátového oleje doTERRA

Postup

  • Dejte čokoládu a kokosový olej do mísy a vložte do mikrovlnné trouby a nechte čokoládu roztopit.
  • Přidejte kapku mátového oleje a vše důkladně smíchejte a spojte. (Jedna kapka oleje by měla bohatě stačit.)
  • Vylijte směs na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
  • Mandle nasekejte nebo rozdrt'te v mixeru a posypejte jimy čokoládu.
  • Plech přeneste do lednice a nechte alespoň hodinu ztuhnout.
  • Nakonec rozlámejte čokoládu na kousky a uchovávejte v uzaviratelné dóze v chladu.

Ostružinovo levandulové krémové koláčky

Vůně levandule se skvěle doplňuje s ostružinamni a výsledkem je omamná ovocná chuť a vůně. V tomto receptu najdete právě tuto skvělou kombinaci, máte-li však chuť třeba na citrusy, můžete vyzkoušet i jiné kombinace, například pomeranče se skořicí nebo maliny s citronovým olejem.
Čas přípravy 25 minut
Čas vaření 20 minut
Porce: 20 koláčků

Ingredience

  • 2 pláty koláčového těsta dle vašeho výběru
  • 1 vejce na potření

Ovocná náplň

  • 450 g ostružin (nebo jiného ovoce)
  • hrnku cukru nebo medu
  • 4 čajové lžičky citronové šťávy
  • ¼ hrnku studené vody
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

Krémová náplň

  • 120 g smetanového sýra v pokojové teplotě
  • hrnku cukru nebo medu
  • 1 vaječný žloutek
  • 2 – 3 kapky levandulového oleje doTERRA

Postup

Ovocná náplň

  • Do hrnce dejte ostružiny, ⅓ šálku cukru a citronovou šťávu. Na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu.
  • Ve sklenici nebo hrnku smíchejte ¼ šálku studené vody a kukuřičný škrob. Když se ostružiny začnou vařit, pomalu do nich vmíchejte směs kukuřičného škrobu.
  • Snižte oheň na minimum. Směs dále vařte a míchejte asi 15 minut. Ostružiny by se měly začít rozpadat, vmíchaný kukuřičný škrob zprůhlední a směs začne tuhnout a získávat gelovou konzistenci.

Krémová náplň

  • Ve střední míse pomocí ručního mixéru smíchejte smetanový sýr, ⅓ šálku surového cukru a vaječný žloutek. Pokud používáte cukr, možná budete muset počkat 5–10 minut, než se rozpustí, a poté znovu promíchat.
  • Přidejte dvě kapky levandulového oleje do směsi smetanového sýra a promíchejte. Začněte jednou kapkou a další přídávejte postupně dle požadované chuti a intenzity.
  • Předehřejte troubu na 200°C
  • Vyválejte těsto na tenký plát a nakrájejte jej na požadované tvary koláčků.
  • Polovinu koláčků prořízněte, vznikne tím vrchni část koláčku, kterou bude prosvítat náplň.
  • Na neproříznuté koláčky (spodní část) naneste lžící stejný díl smetanové směsi a na ni ovocnou směs.
  • Přikryjte druhým, proříznutým kouskem těsta. Okraje stiskněte vidličkou, vytvoříte tím ozdobný okraj.
  • Vrchni stranu koláčků potřete rozšlehaným vejcem a dle chuti posyptu krystalovým cukrem (vznikne tím rustikální vzhled a karamelová krusta).
  • Pečte 15 – 20 minut, dokud koláčky nezačnou zlátnout.

Poznámky

Tip: chcete-li vyrobit variantu bez smetany, vynechejte krémovou náplň, zdvojnásobte ovocnou náplň a levandulový olej vmíchejte do ovocné náplně na konci jejího varu.