Existuje několik způsobů, jak používat esenciální oleje dōTERRA v kuchyni. Ve Vaší kuchyni se toho jistě děje spousta – vaření, pečení, snídaně, obědy, večeře, učíte se zde s dětmi, plánujete společnou budoucnost a mnoho mnoho dalšího. Esenciální oleje Vám nejen že pomohou vytvořit požadovanou atmosféru a podpořit Vás ve Vašich aktivitách, pomohou Vám také udržovat kuchyňské plochy čisté a bez bakterií. To asi víte. Ale věděli jste, že esenciální oleje dōTERRA můžete použít i pro vaření?
Pokud jste nikdy nevyzkoušeli vařit s esenciálními oleji, budete překvapeni, kolik chutě a vůně přidáte s malinkatou kapičkou oleje. Vyzkoušejte přidat Vámi vybraný olej například do čaje, koktejlu, marinády, dezertů, pečiva či do omáček nebo polévek.
Je to bezpečné?
Vzhledem k tomu, že oleje dōTERRA jsou pravidelně testovány a analyzovány na složení a obsah účinných látek, víte, že dosahujete nejlepší té nejvyšší kvality. Mnoho společností přidává do olejů plnila a náhražky, které zlepšují vůni a ředí oleje, což je činí nebezpečnými při požití. Vybírejte si proto jen prověřené a kvalitní oleje, jako třeba ty od dōTERRA.
Chcete také vařit s těkavými éterickými oleji jinak s horkými pokrmy, protože teplo může tyto křehké oleje zničit. Po dokončení přípravy jídla smíchejte zředěný esenciální olej. U pečených pokrmů ztratíte jen trochu vlastností, ale mnoho se neočekává.
A jak takový olej do jídla či nápoje přidat?
Protože samotné oleje jsou vysoce koncentrované, potřebujete opravdu jen několik kapek, abyste získali chuť. Vezměte párátko a jeho špička namočte do oleje. Tímto párátkem potom jídlo nebo nápoj zamíchejte. Uvidíte, že i tak malým množstvím docílíte výrazné a zcela nové chuti.
Další důležitou věcí, kterou je třeba zmínit, je že oleje se rozpouští v olejích, přidávejte je tak do jídel spolu s olivovým, kokosovým nebo jiným olejem, který používáte při vaření. Esenciální olej spolu s olejem na vaření zajistí bezpečnou koncentraci pro konzumaci a také pomůžu rozložit chuť v hrnci nebo talíři. U nápojů zvolte důkladné promíchání, abyste esenciální olej rovnoměrně rozprostřeli v tekutině.
Pár tipů…
Pokud hledáte nápady a tipy, jak začít experimentovat s přidáváním do jídel, zkuste tyto:
- Bazalka: vhodná do pokrmů italské kuchyně, k masu
- Bergamot: do čaje (zkuste smíchat s medem)
- Koriandr: různé pokrmy asijské kuchyně
- Skořice: pečení, dezerty
- Zázvor: různé pokrmy (zejména z asijské kuchyně) a čaje
- Levandule: provoní vaše dezerty a nápoje
- Máta peprná: osvěžující dezerty a letní nápoje
- Tymián: ideální k masu nebo do těstovin