Skořicové rolky s divokým pomerančem
Nic nevypovídá o pohodě tak jako domácí skořicové rolky. Ať už chcete připravit dokonalou víkendovou snídani pro svou rodinu, nebo se snažíte někomu zpříjemnit den teplou, trochu mazlavou domácí dobrotou, tyto skořicové rolky s olejem z divokých pomerančů jsou tím pravým.
Těsto:
- 1 šálek mléka
- ⅓ šálku másla
- 2¼ lžičky sušeného aktivního droždí
- ⅔ šálku bílého cukru
- 4½ šálku mouky
- 1 lžička soli
- 2 vejce
Náplň:
- ½ hrnku hnědého cukru
- 1½ lžíce skořice
- ¼ šálku másla
Poleva:
- 3 lžíce změklého másla
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1-2 kapky oleje z divokých pomerančů
- 1½ šálku moučkového cukru
- 2-3 lžíce smetany ke šlehání nebo mléka
Postup:
- Mléko zahřívejte v kastrůlku, dokud nezačne bublat. Odstavte z ohně a přidejte máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Když je mléko vlažné, přidáme droždí a necháme 10 minut vzejít kvásek.
- Do mixéru vložte cukr, 3 hrnky mouky, sůl a vejce. Přidejte kvásek. Důkladně promíchejte.
- Přidávejte zbývající mouku, dokud se těsto přestane lepit. Hněťte 5 minut, nebo dokud nebude hladké a vláčné.
- Velkou mísu vymažte olejem a vložte do ní těsto. Otočte, aby se těsto pokrylo olejem. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi hodinu).
- Vykynuté těsto vyklopte a položte na pomoučený povrch. Rozválejte ho na obdélník 30x35 a potřete změklým máslem.
- Smíchejte hnědý cukr a skořici. Posypte těsto.
- Těsto srolujte do špalíku a nakrájejte na 12 dílů.
- Formu 20x30 vyložte pergamenovým papírem (nebo ji vymažte tukem). Rozválené kousky těsta vložte do formy a přikryjte je plastovou fólií. Přes noc vložte do chladničky.
- Ráno těsto vyjměte z lednice a dejte na teplé místo na hodinu kynout.
- Jakmile těsto vykyne, pečte ho při teplotě 180 °C 25-30 minut nebo dozlatova.
Máslo, vanilku, esenciální olej z divokých pomerančů, moučkový cukr a smetanu ke šlehání smíchejte dohromady do hladka. Potřete teplé rolky a pochutnejte si.