Krocan pečený na citrusovém a bylinkovém másle

Ingredience:

1: Citrusové a bylinkové máslo
  • 4 kapky esenciálního oleje z divokého pomeranče
  • 3 kapky citronového esenciálního oleje
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 4 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • špetka soli a pepře
  • 1 tyčinka nesoleného másla, pokojová teplota

2: krůtí maso
  • rozmražený 14-16kilový krocan
  • ½ velkého pomeranče rozkrojeného na dva klínky
  • 1 citron rozkrojený na čtvrtiny
  • ½ velkého jablka granny smith, nakrájeného na dva klínky
  • 1 hlavička česneku, rozříznutá na polovinu
  • 5 větviček šalvěje
  • 5 snítek tymiánu
  • 2 větvičky rozmarýnu

Postup:

 Na máslo
  • V malé misce smíchejte všechny ingredience a promíchejte je. Odstavte.
Na krůtí maso
  • Předehřejte troubu na 250°C
  • Opláchněte krocana zvenku i zevnitř. Osušte kůži a vložte ji do velkého pekáče. Vyplňte dutinu krocana pomerančem, citronem, jablkem, česnekem a bylinkami.
  • Špičky křídel zastrčte pod krocana.
  • Prsty opatrně uvolněte kůži kolem celého krocana.
  • Vezměte ¼ máslové směsi a důkladně ji vetřete pod kůži a ujistěte se, že pokrývá co největší část krůty. Zbylou máslovou směsí potřete kůži a ujistěte se, že je pokryt celý krocan.
  • Prsa a stehna posypte solí a pepřem a stehna svažte k sobě kuchyňským provázkem.
  • Krocana pečte na nejnižším roštu při teplotě 250°C po dobu 30 minut. Ztlumte troubu na 180°C a vložte do ní sondu teploměru do nejsilnější části prsou. Pečte dokud teploměr neukáže 80°C

Poznámka: Doba pečení závisí na velikosti krocana.

  • Vyjměte z trouby a přikryjte fólií. Nechte krocana odpočívat přibližně 30 minut před porcováním.

Doporučené produkty2