Krocan pečený na citrusovém a bylinkovém másle
Ingredience:
1: Citrusové a bylinkové máslo
- 4 kapky esenciálního oleje z divokého pomeranče
- 3 kapky citronového esenciálního oleje
- 3 stroužky česneku, mleté
- 4 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
- 3 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 3 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- špetka soli a pepře
- 1 tyčinka nesoleného másla, pokojová teplota
2: krůtí maso
- rozmražený 14-16kilový krocan
- ½ velkého pomeranče rozkrojeného na dva klínky
- 1 citron rozkrojený na čtvrtiny
- ½ velkého jablka granny smith, nakrájeného na dva klínky
- 1 hlavička česneku, rozříznutá na polovinu
- 5 větviček šalvěje
- 5 snítek tymiánu
- 2 větvičky rozmarýnu
Postup:
Na máslo
- V malé misce smíchejte všechny ingredience a promíchejte je. Odstavte.
Na krůtí maso
- Předehřejte troubu na 250°C
- Opláchněte krocana zvenku i zevnitř. Osušte kůži a vložte ji do velkého pekáče. Vyplňte dutinu krocana pomerančem, citronem, jablkem, česnekem a bylinkami.
- Špičky křídel zastrčte pod krocana.
- Prsty opatrně uvolněte kůži kolem celého krocana.
- Vezměte ¼ máslové směsi a důkladně ji vetřete pod kůži a ujistěte se, že pokrývá co největší část krůty. Zbylou máslovou směsí potřete kůži a ujistěte se, že je pokryt celý krocan.
- Prsa a stehna posypte solí a pepřem a stehna svažte k sobě kuchyňským provázkem.
- Krocana pečte na nejnižším roštu při teplotě 250°C po dobu 30 minut. Ztlumte troubu na 180°C a vložte do ní sondu teploměru do nejsilnější části prsou. Pečte dokud teploměr neukáže 80°C
Poznámka: Doba pečení závisí na velikosti krocana.
- Vyjměte z trouby a přikryjte fólií. Nechte krocana odpočívat přibližně 30 minut před porcováním.